Najčešća pitanja u vezi sa hijaluronskim filerima

Kada donosite tako važnu odluku da napravite korekcije uz pomoć hijaluronskih filera, koja god da je regija u pitanju, vrlo je važno kome ćete da poverite taj posao.

Stručan lekar ne samo da poznaje odlično anatomiju lica, već će vas pre svega posavetovati šta bi za vas bilo najpogodnije i u kojoj meri. Da budete zadovoljni postignutom promenom, ali i da uživate u njoj, znajući da ste u sigurnim rukama.

Koja je razlika između hijalurona i botoksa, kada se koji preporučuje?

Botoks se ubrizgava u mišić i dovodi do njegove paralize. Na taj način sprečava se nastajanje bora, može da sanira i neke trenutne bore, a najčešće se koristi za čelo i za sitne bore oko očiju. To su i inače regije u koje se hijaluron ne stavlja. Botoks je mnogo bolji kao prevencija, nego kao terapija i ne preporučuje se pre trideset godina starosti.

Hijaluron se koristi da bi preoblikovao lice, popunio velike bore- od nosa ka usnama, od usana ka bradi, da bi konturisao usne, jagodice, „podigao“ celo lice, konturisao ivicu donje vilice. Za njega nema granice kada može da se počne.

Šta sve može hijaluronskim filerima da se tretira na licu?

Jagodice, nos, oblik brade, koriguje bore smejalice, pušačke borice oko usana, oblik usana, veličinu usana, jagodice koje će dati ženstven izraz lica.

Koja je razlika između filera i polimera?

Hijaluronski filer je prirodni materijal. To podrazumeva i obnavljanje na svakih godinu do dve, ali ono što je prednost je da ne može da dovede do komplikacija. Za razliku od trajnih materijala, poput biopolimera, koji kada se jednom ubrizgaju, ne mogu da se resorbuju i da nestanu iz organizma, a takođe će se i menjati njihov izgled pod uticajem gravitacije.

„Padaju“ vremenom i posle toga terapija može da bude samo hirurška ukoliko vam se više ne sviđa kako on izgleda i želite da ih izvadite.

Hijaluron je stoga mnogo bezbedniji i ne postoji nikakva mogućnost nastanka alergije, nekih trajnih grudvica. Ukoliko vam se eventualno ne svidi kako izgledate sa korigovanim usnama, on može da se razgradi ubrizgavanjem enzima u istu regiju, dok biopolimer kao veštački materijal to ne može.

On je trajno tu i ukoliko je nepravilno unešen, može samo hirurg da ga izvadi. Takođe, vrlo je važno napomenuti da je biopolimer zabranjena supstanca.

Može li doktor da pogreši prilikom aplikovanja filera i da to izazove neki problem?

Može, u smislu da svi mi imamo različitu anatomiju lica, pa tako i krvni sudovi mogu da budu za nijansu malo plići, dublji levo desno, a ne po pravilnoj anatomiji, pa nikada ne znamo da li ćemo naići na krvni sud.

Postoji metoda aspiracije da probamo da vidimo da li smo u krvnom sudu međutim vrlo je nepouzdana i prilikom ubrizgavanja hijalurona u krvni sud dolazi do začepljenja tog krvnog suda, prestanka ishranjenosti tog dela lica, ili do takozvane nekroze, kada nema više dotoka krvi u taj deo lica, pri čemu nastaje izumiranje tkiva tog dela lica.

To je razlog zašto nije ni malo svejedno kome ćete da poverite tako važan posao. Ukoliko to radi iskusniji lekar, ta mogućnost se smanjuje i ukoliko se stavljaju manje količine materijala. Zbog tih komplikacija ne preporučuje se da to rade medicinske sestre i kozmetičari, jer anatomija kroz par časova ne može da se nauči kao tokom studija.

Za razliku od toga, modrice i otoci su normalne pojave koje brzo prolaze.

Koja količina filera je dovoljna za mene?

Kada je reč o količini koja je dovoljna, to je vrlo individualno zato je najbolje da klijent dođe na konsultaciju i na dogovor. Jedan kubik je merna jedinica koju naplaćujemo, međutim to je jako malo materijala. To je zapravo 1 mililitar ili četvrtina male, kafene kašičice, samim tim ne možemo od nje da očekujemo čudo.

1 kubik u usnama sasvim je dovoljno za početak, međutim nazolabijalne bore često zahtevaju između 1 i 2 kubika. Jagodice „traže“ najčešće 2 kubika, jedan u jednu- drugi u drugu. Donja ivica vilice takođe najčešće 2 kubika. Sitne borice oko usana najčešće pola, do jednog kubika. Sve su to početne količine koje najčešće preporučujem,  a takve promene su vidljive na usnama, na nazolabijalnim borama, na jagodicama i sa tim količinama.

Svi će primetiti da izgledate svežije, mlađe, ali neće moći da uoče ta ste tačno uradili.

Da li je aplikacija bolna?

Aplikovanje u jagodice nije bolno, a prethodno se taj prdeo i hladi ledom. Nazolabijalne su za nijansu bolnije. Kod jagodica retko imamo nastanak modrica i otoka, dok kod nazolabijalnih mogu da se dese, a  pojava otoka je takođe retka.

Moja praksa je da usne radim sa stomatološkom anestezijom čije davanje malo pecka, ali samo aplikovanje u usnu ne boli. Usne su inače najbolnije kad se rade filerima i ukoliko se radi samo sa kremom onda se oseti bol, ali svakako da je to izdržljivo. Porede ga sa bolom poput tetoviranja obrva. Sitne bore oko usana takođe malo bole, a i za tu regiju možemo da damo stomatološki anesteziju. Korekcija nosa i brade ne boli puno.

Da li se efekti vide odmah i koliko traju?

Rezultati koje daju hijaluronski fileri su vidljivi odmah nakon tretmana. Efekat traje različito, u zavisnosti od toga u koju smo regiju stavljali. Jagodice traju najduže, čak i do dve, dve i po godine, s obzirom na to da je materijal koji stavljamo u jagodice najčvršći i najsporije se razgrađuje. Usne traju između osam meseci i godinu dana, korekcije nazolabijalnih bora oko godinu dana, nos i brada oko dve godine, sitne bore oko usana oko godinu dana.

Sve to opet različito je od osobe do osobe, jer svako ima različitu količinu enzima hijaluronldaze koji razgrađuje filer, pa će se on kod različitih osoba za različito vreme razložiti. Ukoliko nakon tog perioda ponovimo tretman s istom količinom, efekat je veći, jer neka količina filera i tada već postoji u toj regiji.

Kako izgleda povlačenje hijalurona?

Hijaluron se povlači ravnomerno, bez neravnina na koži, postepeno. Usne se takođe postepeno smanjuju tako da mi to ni ne primećujemo vremenom, lagano dolaze u svoj prvobitni oblik.

Kako ću izgledati nakon tretmana i koliko to traje?

Na jagodicama se retko jave modrice i otok, najčešće možete normalno da funkcionišete već nakon tretmana. Kod nazolabijalnih mora mogu da se pojave modrice. Usne oteknu, naredna 24h do 48h se to vidi, modrice ne moraju da se jave. To zavisi od stanja kože, krvnih sudova, od tehnike rada. Kod nosa, brade i sitnih borica oko usana samo mali otok koji nestaje u naredna 24h.

Može li filer da se pomera?

Ne, on ne može da se pomera niti da pod dejstvom gravitacije menja svoje mesto. Jedino što je važno je da se u prvih par nedelja ne rade grube masaže predela gde je filer. Nakon toga filer se sjedini sa našim tkivom. Za razliku od veštačkih materijala koji i mesto i oblik menjaju pod dejstvom gravitacije.

Šta ukoliko se stvore grudvice- šta ih uzrokuje i kako se to sanira?

U prvih mesec dana mogu da postoje neke sitne grudvice u usnama i nakon toga nestaju. Granulomi se jako retko javljaju kod hijaluronskih filera, to je uglavnom pravilo kod veštačkih materijala, biopolimera i metakrila.

Smeju li da se mešaju dva brenda filera, da prilikom narednog korišćenja to bude drugi brend?

Različiti brendovi filera smeju da se mešaju, ali nikako ne smeju da se mešaju biopolimer i filer.

Koje vrste filera koristimo u Genesis beauty centru?

Svi fileri su jako slični, ne mora da znači da će neki delovati duže, samo će neki lekaru olakšati rad u smislu da je mekši. Fileri koji se koriste moraju da budu registrovani u našoj zemlji. Mi smo poverenje ukazali liniji Stylage.

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa hijalurnoskim filerima, pišite nam na info@genesisbeauty.rs