Suva koža traži više pažnje

Suva koža je povod za posetu dermatologu u preko 40 % slučajeva. Može da se javi bilo gde na telu, ali najčešće je to ipak na onim delovima koji su najizloženiji, poput šaka, laktova, stopala, kolena, kao i lica.

Iako ujedno mogu da budu važan signal našeg organizma da mu nešto nedostaje, činjenica da suva koža doprinosi prevremenom starenju u prvom momentu prva i zabrine.

Zašto koža postaje suva

Koža je naša glavna barijera. Samim tim na njoj se najpre i vide rezultati naše borbe sa spoljašnjim izazovima, ali i bitke koja se istovremeno odvija unutar našeg organizma.

Spoljašnje (ne)prilike: oštri vremenski uslovi, sezonske promene, ultravioletno zračenje mogu da ubrzaju starenje kože. Čak i nepravilna nega kože može da dovede do njenog bržeg isušivanja. Često pranje, duge, vruće kupke, duga tuširanja uklanjaju lipide koji su važna barijera kože.

Neadekvatna nega: ograničavanje trajanja kupanja i temperature vode su osnovna preporuka dermatologa Genesis beauty centra, kako ne bi dovele do isparavanja vlage. Izbegavajte i upotrebu jakih sapuna, jer oni uklanjaju prirodne lipide vaše kože.

Vrlo je važno, takođe, primenjivati odgovarajuću rutinu u nezi kože. Nije svejedno koje preparate za negu suve kože koristite i jeste li ih odabrali uz savete stručniih lica i prema vašem stanju kože.

Upotreba lekova: suva koža često je posledica upotrebe određenih lekova. Antibiotici, oralni lekovi za tretiranje akni, ali i diuretici za snižavanje krvnog pritiska su na toj listi. Pre upotebe bilo kog leka stoga se uvek prvo konsultujte sa stručnjacima.

Uticaj genetike: na ravnotežu vlažnosti kože utiču i nasledni faktori. Ne moramo nužno da imamo isti tip kože kao naši roditelji, mada je to česta pojava. Brojni problemi kože, poput psorijaze i atopijskog dermatitisa, uglavnom su deo porodičnog rodoslova.

Hormonski uticaji: na nivo vlažnosti kože i lipida može da utiče i promena nivoa pojedinih hormona, naročito estrogena i testosterona. Suva koža može da se javi i tokom trudnoće, zbog hormonskih promena i povećane potrebe za tečnošću. Tokom menopauze koža postaje suvlja usled slabijeg lučenja estrogena.

Trag godina: broj lojnih i znojnih žlezda tokom godina se smanjuje, a to dovodi do smanjene sposobnosti kože da proizvodi lipide i znoj. Manji je i sadržaj vode i načini da se ona zadrži. Sve to dovodi do isušivanja i starenja kože, nastanku finih linija i bora.

Ishrana: da bi pravilno funkcionisala, koži je potreban čitav niz hranljivih materija. Pre svega to su nezasićene masne kiseline i vitamini čiji nedostatak vidno doprinosi isušivanju kože.

Kako da pravilno negujete suvu kožu

Suvoj koži je potrebna rutina nege, vaša posvećenost i istrajnost, ali i pravilna kozmetička sredstva. Uvek se pri odabiru kreme ili tretmana posavetujte sa tručnjacima koji će vam uakazti koji tip preparata i koja dinamika nege, ali i koji tretmani, mogu da vam pomognu. Suva koža ne trpi greške i jasno vam pokazuje da ste pogrešili u pristupu.

Suvoj koži je narušena barijerna funkcija i neophodno je zato da je pre svega redovno i pravilno čistite. Preparat za čišćenje mora da bude dovoljno blag kako ne bi uklonio prirodnu barijeru.

Ipak, najvažniji uslov koji kreme za suvu kožu moraju da ispune je da vrate ravnotežu vlažnosti u gornjim slojevima. Urea i laktat su takozvani prirodni hidratantni faktori, jedinjenja koja zadržavaju vlagu u gornjem sloju kože. Koja koncentracija tih jedinjenja je najpogodnija za vas, proceniće vaš dermatolog.

Pored redovnog čišćenja i hidratacije suve kože kremama, evo još nekoliko saveta kako da izbegnete gubitak vlažnosti kože:

  • Umesto da mokru kožu trljate peškirom, tapkajte je dok ne bude skoro sasvim suva i odmah potom nanesite losion ili kremu

  • Izbegavajte suv vazduh, što manje budite napolju po vrućem ili hladnom vremenu

  • Umesto dugih kupki, prednost dajte tuširanju kako biste što kraće bili u vrućoj vodi

  • Kada perete sudove, nosite rukavice, kako biste se zaštitili od jakih deterdženata i vruće vode

  • Nosite odeću od prirodnih materijala koji vas neće iritirati

  • Nega vaši preparati za negu budu bez mirisa, boja i parabena, kako vas ne bi iritirali

  • Takođe, koristitie i deterdžent za veš bez boja i mirisa

  • Pijte dovoljno vode tokom dana