Botox

Šta je botoks

Injekcije botoksa i dalje su među najpopularnijim anti- ejdžing tretmanima. To je kratak, efektan, neinvazivan i izuzetno bezbedan tetman koji traje svega 15- tak minuta i podrazumeva nekoliko kratkih uboda.

To što nazivamo botoksom zapravo je botulinum toksin tipa A koji privremeno blokira receptore nerava koji pokreću mišiće lica i tako sprečava njihovu kontrakciju i mimiku koja pravi bore. Jedna je od najvažnijih supstanci u procesu podmlađivanja lica i vrlo korišćena za smanjenje bora.

Ukoliko se često i izrazito mrštite, smejete, žmirkate, to je tretman koji može da vam pomogne. U osnovi, svaki pokret lica može da vodi ka stvaranju bora koje čine da izgledate umorno i ljuto čak i kada niste. Jedan od najbezbednijih, a i najbržih načina da to sprečite su injekcije botoksa.

Veštim ubrizgavanjem botoksa postiže se zadržavanje mimike ali bez urezivanja bora, čime se izbegava takozvano “zamrznuto lice”. Isti efekat postiže se takozvanim “baby” botoksom koji se ubrzgava u manjim dozama i na posebno određenim mestima.

Vešt i iskusan lekar, a u našem timu to je preduslov, odrediće vašu pravu meru i potrebna mesta primene.

Šta još može botoksom da se postigne

Iskusan lekar botoksom će vam suptilno oblikovati lice, ciljanim ubrizgavanjem te supstance i diskretnim podizanjem delova koji su spušteni. Takođe, može da se doda i volumen na mestima na kojima je izgubljen usled starosti.

Ukoliko se gornja usna pri osmehu podiže visoko i prekomerno otkriva desni, ciljanim ubrzigavanjem botoksa usna se spušta i osmeh dobija prirodniji i nežniji izgled.

Izazivanjem prolazne relaksacije odgovarajućih mišića najviše se smanjuju mimičke bore. Redovnim ponavljanjem brišu se i one ucrtane, takozvane memorijske.

Botoks se, kad god je to potrebno, kombinuje sa filerima, hemijskim pilinzima, mikrodermoablazijom, za dalje poboljšanje rezultata. Kombinacija tih terapija zapravo može čak i da prevenira formiranje novih linija i bora.

Kako tretman botoksom izgleda

Iako može da izgleda jednostavno, jer podrazumeva svega nekoliko uboda, taj tretman može da izvodi samo stručan lekar. Na vašem licu postoje 43 mišića i važno je da lekar koji sprovodi tretman poznaje i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Pažljivim biranjem mišića vaš lekar će oslabiti samo one koji stvaraju bore, uz zadržavanje prirodne ekspresije vašeg lica. Broj injekcija zavisi od mnogih faktora, a pre svega od karakteristika lica i proširenosti bora.

Za ovaj tretman anestezija nije potrebna, a vreme oporavka ne postoji.

Koliko traje efekat botoksa

Prve rezultate ćete primetiti za nekoliko dana, a do kompletnog efekta može da prođe i više od nedelju dana. Poboljšanje postignuto botoksom traje 3 do 4 meseca, a efekat trajanja zavisiće od kompatibilnosti vaših mišića.

Kada efekat botoksa počne da slabi, kontrakcije vaših mišića i bore će se vratiti, te je potrebno tretman na vreme ponoviti. Preporuka je da to bude na 3 meseca.

Da li je botoks bezbedan

U estetske svrhe botok se koristi u specijalno pročišćenim dozama i mnogo manjim od onih koje se primenjuju u medicinske svrhe. Odmah nakon intervencije vraćate se uobičajenim aktivnostima. Preporučuje se da se tretirane areje ne trljaju i ne masiraju, kako ne biste izazvali migraciju botoksa na drugu areju.

Tretman je generalno bezbedan. Od neželjenih efekata mogu se javiti modrice i bol na mestu uboda, crvenilo, glavobolja, simptomi poput gripa, mučnina, privremena mišićna slabost.

Problemi mogu da nastanu usled nestručne primene ili ukoliko se upotrebljavaju neregistrovane supstance sumnjivog porekla. Sledstveno tome, nije ni malo svejedno kome ćete poveriti taj posao.