Terapija akni

Šta su akne

Akne (Acne vulgaris) ili bubuljice izaziva poremećaj rada lojnih žlezda, odnosno prekomerno lučenje sebuma (loja) pri čemu dolazi do uvećanja lojnih žlezda i stvaranja čepova- mitesera, koji rastu i sprečavaju cirkulaciju, te tako dovode do stvaranja bubuljica. Do tog stanja može da dovede i povreda kože i upotreba nekih lekova.

Ovakvo upalno oboljenje kože najčešće se pojavljuje na licu, a može da se manifestuje u obliku mitesera ili crvenih i žućkastih bubuljica.

Najčešće se javljaju u vreme puberteteta ali se vrlo često s tim problemom suočavaju i odrasli. Zapravo, pojava akni je vrlo učestala u periodu od 20 do 40 godina.

Ukoliko ne odaberete efikasno lečenje za akne, ono može da postane dugotrajno i skupo bez zadovoljavajućih efekata. Neodgovarajuće lečenje, takođe, može da dovede i do pojave ožiljaka.

Tradicionalno lečenje akni je spor i dugotrajan proces koji u težim slučajevima može da traje i do godinu dana, a podrazumeva i upotrebu antibiotika pa i hormonske terapije. Takav pristup ima brojna ograničenja i neželjena dejstva.

Laserski tretmani akni daju odlične rezultate za kratko vreme, a ujedno sprečavaju i pojavu ožiljaka.

Kako nastaju akne

Do pojave akni mogu da dovedu različiti faktori:

  • genetska predispozicija
  • hormonske promene
  • mehanička povreda kože
  • stres
  • bakterije
  • upotreba određenih lekova
  • neadekvatni kozmetički preparati, najčešće masne kreme
  • preterano lučenje lojnih žlezda
  • preterano ljuštenje kože
  • spoljni faktori poput zagađenosti i vlažnosti vazduha

Koje su posledice akni i zašto je važno da se leče

Ukoliko se ne tretiraju na vreme i na odgovarajući način, akne mogu da postanu izuzetno bolne i mogu da se stvore ožiljci od njih.

One, takođe, mogu da uzrokuju i psihičke probleme, posebno u periodu adolescencije jer njihovo postojanje može značajno da naruši samopouzdanje mlade osobe.

Zašto da odaberem laserski tretman akni i kako on izgleda

Lasersko lečenje akni efikasno je i bezbedno, a ujedno tretira i eventualne ožiljke. Laserska svetlost ima protivupalno i regenerativno dejstvo, ono umiruje infekciju i regeneriše kožu.

U zavisnosti od tipa kože i od toga koliko je upalni proces uznapredovao, izuzetni rezultati u lečenju akni laserom postižu se već nakon 4 do 5 tretmana.

Procedura laserskog tretmana akni traje oko 20 minuta, veoma je komforna, sa vrlo kratkim periodom oporavka, a ujedno poboljšava i ten.

Jedna od posebnih prednosti je što prilikom laserskog lečenja akni nije potrebno upotrebljavati i lekove.

Od pojave akni niije pošteđena ni mlađa ni starija populacija. Nasuprot tradicionalnom lečenju akni koje je dugotrajno i sa nedovoljno dobrim rezultatima, a često i sa nepovoljnim posledicama, laserski tretmani istovremeno rešavaju više problema na mnogo komforniji način za vas, pružaju brze, dobre i trajne rezultate.