Terapija rozacee

Šta je rozacea
Rozacea predstavlja stanje kože koje se karakteriše pojačanim crvenilom čiji uzrok nastanka nije poznat, ali se kao faktori uzroka navode hormonske promene, izlaganje suncu, UVA/ UVB zračenje, kafa, alkohol, začinjena hrana, stres, ali i uticaj klimatskih promena na kožu.

Može da se pojavi kod bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svetle puti i nešto izraženijeg rada lojnih žlezda. To oboljenje najčešće se javlja kod muškaraca i žena srednjih godina.

Rozacea ima dva stadijuma. Prvi, kada crvenilo zahvata čelo i obraze i drugi, bubuljice, otvorene i zatvorene mitesere, manjih ili većih dimenzija.

Pravovremena dijagnostika i lečenje rozacee su veoma važni jer ukoliko se ne prepozna i ne tretira na vreme, takvo stanje kože vremenom može da se pogorša. Ranije se rozacea tretirala samo farmakološkom terapijom, sa neizvesnim rezultatima, dok savremeni pristupi kakve nudimo u Genesis beauty centru daju dobre i dugotrajne rezultate.

Naš medicinski, dermatološki laser kontroliše simptome, značajno redukuje pojavu crvenila i sprečava dalje napredovanje bolesti.

Kako izgleda laserski tretman rozacee

Reč je o potpuno bezbolnoj i bezbednoj laserskoj proceduri, vrlo efikasnoj i bez neželjenih efekata. Kako će izgledati kompletno lečenje, odrediće lekar na konsultaciji na kojoj se propisuje individualna terapija za svakog pacijenta.

Nakon tretmana vraćate se svakodnevnim aktivnostima bez oporavka, a potrebno je da se ponovi tretman 3 do 5 puta u razmacima od po mesec dana.

Efekti laserskog tretmana rozacee

Prvi boljitak koji ćete osetiti je smanjenje subjektivnih tegoba izraženih u akutnoj fazi bolesti. Smanjuju se osećaji toplote, žarenja i peckanja, a primetno je i značajno smanjenje crvenila. Dalji napredak bolesti se sprečava, a vremenom se postižu sve bolji efekti koji se promenama u načinu ishrane i života mogu dodatno nadograditi.

Treba li meni laserski tretman rozacee

Ukoliko na vašoj koži registrujete nalete crvenila, pojavu proširenih kapilara, sitnog osipa i gnojanica posebno izraženih na prelasku iz toplog u hladan prostor, kao i prilikom konzumiranja alkohola, ili veoma začinjene hrane, bilo bi dobro da zakažete konsultaciju s lekarem.

Nakon nekoliko godina ukoliko oboljenje nije adekvatno tretirano, nastaju trajno prošireni kapilari, a kod muškaraca može da dođe i do uvećanja lojnih žlezda kao i do zadebljanja potkožnog tkia, posebno u regiji nosa.

Iako ne postoji lek za rozaceu, postoje tretmani koji, uz promenu stila života, mogu da kontrolišu i smanje njene simptome.