Gljivična oboljenja noktiju

Kako nastaje gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju jedan je od osnovnih zdravstvenih problema. Gljivice izazivaju oštećenja i propadanje nokta. Osim što je estetski problem, gljivična infekcija može da bude i veoma bolna.

“Atletsko stopalo” je najčešća dermatoza i javlja se kod 70 % populacije. Ako se neadekvatno leče ili se ne izleče u potpunosti, mogu da se prošire.

Povrede noktiju, nošenje uskih cipela ili sintetičkih čarapa, ali i određene aktivnosti poput planinarenja, trčanja ili plivanja mogu da uzrokuju gljivičnu infekciju.

Sa tim problemom suočava se 5 % opšte populacije, najčešće se javlja nakon 30- te godine i češće kod muškaraca nego kod žena.

U potrazi za novim i neškodljivim oblicima lečenja, koji ne podrazumevaju upotrebu lekova jer oni imaju i neželjene reakcije po organizam, a do rezultata dovode sporo, došlo se do odličnog rešenja- laserskih tretmana gljivične infekcije noktiju.

Kako se gljivična oboljenja noktiju leče laserom

Laserski zraci prodiru kroz nokatnu ploču i i tkivo u ležištu nokta zagrevaju do temperature od 50 do 55 celzijusovih stepeni. Ona je za gljivice smrtonosna, a pri tom se ne oštećuje sam nokat. Zahvat je potpuno bezbolan i ne zahteva primenu anestezije.

Obično je potrebno 3 do 8 tremana u razmacima od 4 do 6 nedelja.

Dužina i vrsta lečenja zavisi od vrste gljivica, mesta na kojem su se javile, kao i od starosti pacijenta. Za postavljanje potpune dijagnoze potrebni su klinički i mikološki pregled, pa i uzimanje uzorka. To je ujedno preduslov i za adekvatnu terapiju i ishod lečenja kojim ćete biti zadovoljni.

Na osnovu svih tih pregleda dermatolog Genesis beauty centra propisae vam terapiju i odrediti njeno trajanje.

Kako sprečiti nastanak gljivičnih oboljenja

Sprečite pojačano znojenje i redovno sprovodite higijenske mere. Ukoliko idete na javne bazene, nikako nemojte ići bosi. Neka vaša obuća tokom leta bude otvorena, garderoba lagana i komotna i nikada nemojte da nosite tuđu obuću.